Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Полезна информация > Контрацептиви за животните

Контрацептиви за животните

Контрацептивите се делят на две групи:

1. Препарати, които са приготвени на растителна основа.
2. Химични хормонални контрацептиви.

В зависимост от състава на препарата, дозировката се изчислява въз основа на теглото на животното. За това ефекта при правилно дозиране е еднакъв и при котките и при кучетата, при малките и при големите породи.

Натуралните препарати са слабо химични, но от друга страна,нямат странични ефекти. Химичните препарати се произвеждат под формата на таблетки, капки, инжекции с продължително действие. Въпреки привидната безвредност на тези лекарства, продължителния им прием може да доведе до опасни и даже непоправими последствия. Това се отнася за хормоналните препарати, които при чест прием могат в последствие да провокират ракови заболявания, ерозия. Проблема при приемането на тази група препарати-стероидни полови хормони, прогестоген се състои в това, че рецепторите за тях са разположени в целия организъм и засягат всички органи като цяло. Тези препарати и при мъжките и при женските водят до неконтролируеми последствия до стимулиране на туморния растеж. Приема на химичните контрацептивни средства продължително време нарушава хормоналния статус на животното, като в последствие се развиват заболяванията :кисти на яйчниците,жлезиста хиперплазия на матката, рак на матката, както и пиометра. Последните изследвания показват, че като последица от приема на тези препарати, които подтискат еструса и половата активност е намаляване възприемчивостта на организма към инсулина, развитието на захарен диабет, ендокринни проблеми.

Най-честото усложнение при използване на прогестагена е възпаление на матката, понякога едно хапче е достатъчно за развитието на това опасно заболяване. При ендометрит (възпаление на матката) лигавицата се удебелява и в нея се появяват мехурчета с течност- фоликули и кисти, а по-късно гной. Признаците на заболяването се появяват в последния стадий, когато матката е увеличена и пълна с гной. Кучето или котката е вяло,с намален апетит, при попадане на гной в кръвта се развива интоксикация (отравяне на организма), увеличава се жаждата (полидипсия), животното почти не яде и пие много вода, температурата се повишава, може да има повръщане.  В такъв случай матката трябва да се премахне, иначе животното ще умре.

Цената на хормоналните препарати с добро качество е висока, за това стопаните често избират по-евтини или с цел икономия не спазват указанията за дозиране или схемата на приема, това увеличава риска от усложнения.

Много често се случва стопаните на котки да се оплакват, че по-рано това лекарство е помагало, а ето сега: "котката не престава и нищо не помага".

Контрацептивите, които се дават на животните само временно ще забавят неговия "концерт", когато действието на таблетките завърши, котката или котарака отново ще започне да крещи. Освен това те са способни напълно да унищожат хормоните и да повлияят на здравето й.

Всички таблетки,предназначени да умиротворят котката са вредни!

Етикетите на тези препарати не само скриват информацията,но и лъжат. Много често на някой от тях е указано,че "няма странични ефекти", което е лъжа. Нито един специалист няма да повярва, че хормона мегестрол е безопасен и в потвърждение на това твърдение и други лекарства с мегестрол- френския Pillkana съдържа дълъг списък от нежелани реакции.

Трябва да подчертаем, че вредата нанесена на организма от подобни препарати значително надвишава отрицателните последствия на кастрацията и евентуално довежда животното на операционната маса. Ако вие твърдо сте решили да спасите вашия любимец от продължаване на рода, то кастрацията трябва да бъде смятана не само като радикален, но и като един от най-безопасните методи.

Ако са ви скъпи живота и здравето на вашия любимец, а не искате да губите ценно време и пари за лечение, за това ще ви помогне плановата кастрация, която можете да направите.


източник: www.sanroz.com
превод: meri от форума към Първи Български Зоопортал14.10.2009г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008