Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Новости > В България > Уличните кучета – индикатор за цивилизованост

Уличните кучета – индикатор за цивилизованост

Дългогодишната битка на топрежисьора и продуцент Стилиян Иванов с корупцията в решаването на проблема с бездомните кучета бе посрещната с искрена подкрепа от популярни българки, сред които Мисис България Галина Недялкова, Мис България Галена Димова, фолкдивите Димана и Габриела.

“Достатъчно време ли са две години от приемането на Закона за защита на животните, за да се разделим най-сетне с тежкото наследство от многогодишната корупционна практика на общините, които източват обществени средства чрез проблема с кучетата за сметка на гражданите и животните: липсата на прозрачност в работата на общинските приюти; с частните фирми, превърнали социалния проблем с уличните кучета в бизнес за сметка на данъкоплатците; с отсъствието на контрол за спазването на законите, поради което нарушенията се извършват безнаказано?”, пита се режисьорът.

Дори в столицата, където преброяване по методология на БАН констатира през април 2009 г., 20%-но намаление на уличните кучета в резултат на коректно прилагане на регламентирания в Закона за защита на животните метод “кастрирай и върни”, съществува реална опасност от реставрация на корупционната практика, прилагана преди управлението на ген. Борисов: за периода 1998-2006 г. за овладяването на кучешката популация са прахосани 5 000 000 лв. от общинската хазна. Умъртвени са над 70 000 кучета без никакъв резултат относно намаляване на популацията. Вследствие на това масово избиване имиджът на Столична община беше силно накърнен. Редица международни институции, в това число и Европейската комисия и Европейският парламент бяха шокирани от съществуващото невежество и нехуманно третиране на животните.

Днес, при действащ Закон за защита на животните, общински служители в столицата провеждат наказателни акции срещу обработени по Общинската програма кучета (кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени, маркирани и под надзор на доброволци). Премахването на кастрираните кучета от улицата разчиства пътя за разгонени глутници от необработени кучета, което увеличава тяхната популация за сметка на нови пари от данъкоплатеца. Преследването на столичани, които доброволно осигуряват храна или колибки за улични кучета, обрича животните на глад и студ – предпоставка за прояви на агресия от тяхна страна и рискове за здравето на хората. Разрушаването на кучешките колиби и санкционирането на граждани, които хранят бездомни животни, са груби нарушения на чл. 7, ал.1 и ал.2, т.3 от ЗЗЖ и възпрепятстват Мерките по надзора върху кастрираните кучета, съгласно чл. 49 и чл.50 от ЗЗЖ. (редовно хранене на кучетата, ветеринарномедицинска профилактика и осигуряване на подходящ подслон на вън са задължителна част от правилата за “Добрата практика по отглеждане на животни”, определена в параграф 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби на ЗЗЖ.

Оперативното звено към Общинската програма с участието на организации за защита на животните апелира безрезултатно към новия Кмет на София за оптимизиране на дейностите, предвидени в Общинската програма за овладяване на кучешката популация.
Необходимо е спешно:
- прилагане на стратегия за медийно осведомяване на обществеността относно резултатите от изпълнението на Програмата, което ще стимулира гражданите да съдействат за реализиране на регламентираните мерки и ще ограничи опити за тяхното възпрепятстване.
- преустановяване на порочната практика, наложена от ОП “Екоравновесие”, в което финансовото възнаграждение на ловците се формира въз основа броя на заловените кучета. Финансовият интерес води до подмяна на приоритета – обработване на женски кучета, достигнали полова зрялост. Залавянето на малки и кастрирани кучета за сметка на бременни и некастрирани животни води до големи доходи при минимум разход на време за ловците и нулев ефект за намаляване на кучешката популация.

Отстранената бройка от улицата бързо се възстановява от предстоящи раждания и запълване на освободените ниши от нови необработени кучета. Четирицифрената сума възнаграждение, което си докарват ловците, е фрапиращо по-голямо от това на ръководството. Причината за облагодетелстването на няколко човека без специално образование за сметка на поддържане на кучешката популация и нарастващи общински разходи е липса на компетентност и способност за ефективно управление или съзнателно защитаване на лични финансови интереси.

В национален мащаб констатациите са сходни: вместо да санкционира нарушителите държавата ги поощрява. Ветеринарният лекар д-р Ганчев от частна ветеринарна клиника с установени закононарушения от проверка в Стара Загора е назначен за директор на контролния орган в региона, вместо да бъде санкциониран. Причината за това е липсата на координация в работата на земеделското министерство, което може би не знае за извършената проверка и констатираните закононарушения, а може би лични интереси стоят над държавните и затова спазването на закона е без значение за тази институция.

източник: Аз-жената23.02.2010г.


Предишни новини:

     16.02 Предложението на „Екоравновесие” бездомни животни под 6-месечна възраст да се умъртвяват е в нарушение на българските закони
     15.02 "Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
     15.02 Пиршество за пойни птици в двора на Спасителния център
     15.02 Зимна приказка в Спасителния център
     08.02 Повечето българи подкрепят хуманното решаване на проблема с бездомните животни


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008