Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Новости > По света > Скакалци и богомолки стават домашни любимци

Скакалци и богомолки стават домашни любимци

Стайната муха и паякът-кръстоносец могат да станат ваши домашни любимци, също както хамстерът или канарчето, например. За съжаление, обаче, малко хора предполагат, че много видове насекоми са забавни и необикновеното им поведение в плен доставя истинско удоволствие на този, който ги отглежда.

Насекомите се гледат сравнително лесно. За целта е нужен терариум, наречен инсектариум, който може да се купи от всеки зоомагазин или да се изработи от стъкло и мрежа за комари. Размерите му зависят от големината на насекомите, които ще го населяват. Обикновено е достатъчно неговата височина и ширина да бъдат около 20-30 см. На дъното се посипва пясък или пръст. Няма да са излишни и едно-две растения с твърди стебла, които не само ще обогатят интериора, но ще бъдат и източник на храна. Зеленината не трябва да е прекалено много, тъй като ще ви пречи да наблюдавате дребните си питомци. Едни от най-популярните обитатели на домашните инсектариуми са обикновеният прелетен скакалец от Югоизточна Европа и египетският прелетен скакалец. Тези два вида много си приличат и имат кафяво-зеленикава окраска. Хранят се главно с трева, листа на глухарчета, салата и дървесни листа. Обичат пшеница и малки парченца плодове. За доброто самочувствие на скокливите ви домашни любимци е необходимо в дома им да се поддържа температура от 30 градуса по Целзий с помощта на малка лампа. Далечни задокеански роднини на тези типични скакалци са така наречените «пръчици», които впечатляват не само с размерите си – 35 см, но и с твърде оригиналното си телосложение и окраска. Тези причудливи насекоми удивително приличат на тънки клонки.

Почти всички видове «пръчици» могат да обитават достатъчно голям инсектариум с пясъчно дъно. Най-често в зоомагазините се предлага достигащата до 7-8 сантиметра индийска пръчица. Тя обича топлина до 25 градуса и влажна среда. Храни се ненаситно с всевъзможни растения, като живовлек, листа от малина, къпина и др. Насекомите от този вид са предимно женски. Те се размножават без «съдействието» на мъжки индивиди. Самките, които в най-ранна възраст достигат полова зрялост, живеят около една година. Те снасят достатъчно количество яйца и се грижат за продължаването на рода.

Друг подходящ обитател на домашния инсектариум е австралийската пръчица, чието кафеникаво тяло достига дължина от 10 см. Тя изглежда лека като перце и е изключително нежна. Единствено висящите по тялото й «бодлички» й придават страховит вид. Любимото й ястие са листа от къпина, но може да яде и листа от ягоди и някои кореноплодни растения. Тези нежни същества се чувстват прекрасно в топъл и влажен инсектариум. Невероятно майсторство в имитацията на дървесни листа притежава едно друго насекомо, живеещо в Югоизточна Азия, което достига дължина 7-8 см. Азиатският скакалец, обаче, не може да се мери по красота и атрактивно поведение със своите далечни роднини от Южна Америка и Южна Европа – богомолките. Богоугодната поза на тези насекоми съвсем не означава, че те се молят. Така те дебнат в засада, очакват евентуалната си плячка и мълниеносно я улавят.

Любителите на необичайни домашни питомци могат да отглеждат и други насекоми. Може, например, да се събере колекция от различни бръмбари и да се настанят в инсектариума, за да се наблюдават инстинктите, които ръководят поведението им. Или може да се вземат няколко гъсеници, например на зелевата пеперуда или на пеперудата пауново око, заедно с растенията, на които са били уловени и да се поставят в домашния инсектариум. Ако имате късмет, ще можете непосредствено да наблюдавате как от гъсеницата се получава пеперуда. След като на бял свят се появи пеперудата, тя трябва да бъде пусната на свобода.

източник: Всеки Дом04.11.2008г.


Предишни новини:

     29.10 България е изправена пред водни проблеми и пилее енергийни ресурси
     29.10 Работна среща за опазване на биоразнообразието в пограничните райони
     29.10 Обнародвани бяха промените в Закона за лова и опазване на дивеча
     27.10 Отварят нов Съд за кучета в Торино
     22.10 Кметът на София открива проект на БДЗП, Кока Кола и Столична Община


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008