Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > Пожарът в Национален парк Рила

През изминалата седмица Зелени Балкани взе участие в гражданска акция на доброволци от цялата страна за овладяване на десетдневния пожар в Рила.    

В акцията се включиха граждани от Пловдив, Благоевград, Кюстендил, София и др. Доброволците бяха разпределени в местността Аризманица над Благоевград, където първоначално е припламнал пожарът. В сряда (15 септември ) огънят над Благоевград беше като цяло овладян, но в четвъртък отново са се активирали някои огнища. Главният щаб на противопожарна охрана изпрати доброволците на "най-лесния" терен, който беше силно насечен, почти вертикален и много труден за изкачване. Мястото бе абсолютно недостъпно за пожарни машини и друга техника. Доброволците извършваха ограничаванае на тлеещите участъци чрез отчимване с лопати и кирки. Водата се носеше на гръб в шишета и туби до най-високите места, където все още имаше горящи дървета. Екипите на пожарната, полицията, гражданска защита и парковата охрана на НП Рила работиха самоотвержено, като хора оставаха на пост до всяко потенциално огнище, създаващо риск от нов пожар. В същото време най-активен бе пожарът над Самоков, където вода е била доставяна от френските самолети.

Пожарът над Благоевград е започнал точно срещу склонът върху, който са разположени пистите на ски зона Бодрост – Картала. В непосредстевена близост е резерват “Парангалица”, в грaниците на НП Рила. Това съвпадение кара много специалисти да се съмняват в умишлен палеж, тъй като от година в района се извършва незаконна строителна дейсност по изграждането на нов голям ски комплекс. Съмнение относно хипотезата за паднала мълния пораждат и метеорологичните сведения, според които по време на възникването на пожара в района не е имало силна буря.

В тази връзка днес Коалиция “За да остане природа в България” изпрати отворено писмо по премиерът Сергей Станишев, който се готви да вземе участие в официалното откриване на незаконният спортен комплекс над Благоевград на 17 октомври т.г.

Едно от предизвикателствата, които остават пред природозащитниците след пожара е опазването на гората от изсичане или т.нар. “почистване”. Огледът, който бе направен на место доказа, че като цяло пожарът е бил низов и е засегнал фатално само нискостеблената растителност. Повечето от дърветата са живи и гората бързо би могла да се вузстанови ако не бъде допусната сеч и навлизане на верижни машини. Подобни несъбразени действия биха довели до ерозия и много по големи щети. Природозащитните организации ще настояват да бъдат включени в комисиите, които ще преценяват как ще бъде третирана гората след пожара.

С оглед на изключително тежкия терен и променливия вятър в Рила, всички служители и доброволци взели участие в потушаването на пожара в най-тежките дни са извършили подвиг. Истинско щастие е, че няма пострадали! Този инцидент показва, че Българската Държава няма право повече да рискува живота на стотици хора и да позволява загубата ценни природни ресурси, отлагайки закупуването на необходимата техника за адекватно реагиране в подобни ситуации.

Зелени Балкани изказва своята благодарност и възхищение на всички граждани, които рискуваха живота си, за да потушат пожара в Рила!

източник: Зелени Балкани16.09.2008г.


Предишни събития:

     15.09 Храни тигър да те лае
     15.09 “Лисицата и Детето" на Люк Жаке - невероятна история за приятелството...
     12.09 Всичко за любовта към животните - Моторджии за Best Friends
     12.09 Заповядайте на "Лапи в Парка"- най-голямото за Обединеното Кралство ежегодно шоу на открито за работни, обучени и домашни кучета!
     09.09 Национално почистване на Централен Балкан - 17-24 септември


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008