Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > Кампания срещу текстове от Законопроекта за управление на етажната собственост - собственици и любители на домашни животни се борят за правата си!

Кампания срещу текстове от Законопроекта за управление на етажната собственост - собственици и любители на домашни животни се борят за правата си

 

Ако бъде приет, Законопроектът ще предизвика множество междусъседски конфликти, твърдят организаторите

 

Кампания „Не на съседската намеса в личния живот” стартират собственици и любители на домашните животни, обединени в гражданска група „Град за отговорни хора”. Атаката е срещу предвижданото в Законопроекта за управление на етажната собственост искане на предварително съгласие от съседите за отглеждане на домашен любимец в апартамент. Законопроектът е изработен от Правна комисия към Народното събрание и предстои да бъде гласуван на второ четене тази есен.

 

- В България добрите практики за отглеждане на домашни любимци се регламентират от Закона за ветеринарномедицинска дейност и Закона за защита на животните, а предстои и приемане на наредба за домашните любимци, - разказва Надина Тошева от сайта www.park4pets.com – Текстовете във въпросните закони са достатъчно стриктни и гарантират интересите както на животните, така и на хората. Предложеният текст в Законопроекта за управление на етажната собственост противоречи на редица нормативни актове, като например Всеобщата Декларация за правата на човека на ООН, Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи на Европейския съюз, Хартата за правата на човека, Конституцията на Република България, Закона за нормативните актове, Закона за защита от дискриминация и Закона за собствеността. Ние не сме против правилата, но сме на мнение, че ако бъде приет, законопроектът по никакъв начин няма може да гарантира и допринесе за по-отговорното отглеждане на домашни любимци.

 

Според чл. 6, ал. 1 от Законопроекта за управление на етажната собственост собствениците са длъжни да  не отглеждат животни в своите самостоятелни обекти без съгласието на непосредствените си съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми. Общото събрание на входа ще приема решения за даване на съгласие за отглеждане на животни в етажната собственост. Това на практика означава забрана за отглеждане на домашни любимци, освен ако Общото събрание на входа не реши друго.

 

- В текста не е посочено как се процедира при заварени ситуации, когато собствениците вече притежават домашен любимец и какво става с животното, ако не бъде дадено писмено съгласие от някой от съседите, - добавя Явор Гечев, основател на сайт www.bezdom.info - Само в София има около 100 000 домашни кучета и още толкова котки. Това означава минимум 600 000 писмени съгласия от съседи, много от които ще бъдат мотивирани най-вече от личните си отношения с комшиите или съществуващи конфликти. Предлаганият текст е много тревожен, тъй като прехвърля правомощия от органите на изпълнителната власт в ръцете на общото събрание на входа, чиито решения много често се взимат под влияние на емоции или натиск. Един от резултатите неминуемо ще са множество междусъседски разпри.

 

Кампанията на „Град за отговорни хора” започва със събирането на подписка онлайн и на хартиен носител срещу изричното предварително разрешение от съседите за притежаване на домашен любимец. В края на м. септември предстои протест на открито, а кулминацията на кампанията ще бъде внасянето на писмено възражение до българските институции. Всеки може да се включи в кампанията на сайта www.park4pets.com/es

 

Гражданска група „Град за отговорни хора” е основана от хора, обединени около интернет сайтовете park4pets.com, bezdom.info и dog.bg. Целта е пропагандирането на отговорното поведение, което ще доведе до по-добра среда за живот за всички.  През м. април групата организира и почистване под надслов „Чист град за децата и техните кучета” в гр. София и възнамерява почистването да се превърне в периодично. Надеждата на хората от „Град за отговорни хора” е кампанията им да даде началото и на други подобни инициативи, които да докажат, че гражданското общество в България съществува не само на думи. Подробна информация за кампанията можете да намерите на адрес: www.park4pets.com/es

от редактора: Събраните подписи трябва да се предадат на гражданска група "Град за отговорни хора" - най-късно до 25ти септември за страната и 27ми септември за София. Молим всеки, който събере подписи, да се обади за това как да ни ги предаде на 0898 373838 - Надя или пише на мейл nadia-в-park4pets.com (заменете "-в-" с "@") или ICQ 22954116805.09.2008г.


Предишни събития:

     05.09 Спасителни екипи помагат на домашни любимци след урагана Густав
     02.09 Неизвестен инвеститор планира да изсече над 200дка гори за нова ски зона на Витоша
     02.09 Отново съдят МОСВ за Рила-буфер
     02.09 Фолклорен концерт в защита на Добружанския бряг
     01.09 Кампанията" НЕ на съседската намеса в личния живот!" тече със страшна сила!


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008