Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > “Четири лапи” подарява свобода на страдащо стадо слонове в Зимбабве

“Четири лапи” подарява свобода на страдащо стадо слонове в Зимбабве

Преди да бъдат спасени, животните са били обучавани за разходки с туристи

Международната организация за защита на животните “Четири лапи” организира успешното спасяване и транспортиране на група от девет слона до националния парк Хванге в Зимбабве. Животните са били незаконно заловени, отглеждани в лоши условия и обучавани за разходки с туристи около водопада Виктория. През септември екипът на “Четири лапи” от южноафриканското убежище за лъвове „Лайънсрок” предприема спасяване на групата слонове и тяхното последващо лечение.

Успяхме да спасим слоновете от лапите на организаторите на сафарита, които брутално са отнели тези животни от майките им и са използвали потресаващо жестоки методи за опитомяване, разказва Йоана Дунглер, ръководител на международните пректи на „Четири лапи”. „Освен зверските методи на “обучение”, слоновете са били недохранвани и обезводнени. Те получавали нужната храна и вода, само когато се държали така, както техните “треньори” искали. Целта е била да се пречупи характера на всеки един от тях. Вследствие на тези условия на отглеждане и възпитание един слон е починал, а останалите бяха в критично състояние.”

На 3-ти ноември стадото е транспортирано до Национален парк Хванге, където животните са пуснати на свобода. Паркът е разположен на 250 километра от Сонделани – мястото, където екипът на “Четири лапи” се грижи за пострадалите слонове в продължение на близо два месеца. Самата операция по транспортирането продължава над 8 часа, като животните са упоени, преди да бъдат натоварени на специално оборудвани товарни камиони.

В природата слоновете изграждат стриктна и сложна семейна йерархия, и разбиването й от хората води до сериозни психически травми за животните, а нерядко е причина и за агресивно поведение, разказва д-р Амир Кхалил, управител на „Лайънсрок”. „Спасените от „Четири лапи” слонове принадлежат към две различни семейства. По време на рехабилитацията им през септември и октомври оформихме едно стадо, което ще живее заедно в парка Хванге. Ще продължим да наблюдаваме физическото и социално развитие на животните на свобода поне още една година, като на всички слонове са поставени микрочипове, а на водачката е прикрепен и GPS предавател около врата. Най-добрата новина за нас е, че водачката на стадото Мери е бременна и след 11 месеца ще може да роди в естествена среда.”

В Зимбабве използването на слонове в туристическия бизнес е изключително популярно и доходно – само една разходка от около час в района на водопада Виктория струва между 80 и 100 американски долара. В търсене на лесните пари организаторите на забавления за туристи нерядко използват незаконно заловени диви животни, които са опитомени чрез мъчения. От „Четири лапи” ще си сътрудничат с местните власти и за в бъдеще за предотвратяване на подобни случаи.

„Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят. В края на миналата година Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.

За контакти:
Явор Гечев, Ръководител отдел Маркетинг за България на фондация "Четири лапи", тел.: + 359 887 875 264, и-мейл: yavor.gechev@vier-pfoten.org11.11.2009г.


Предишни събития:

     28.10 Втори шанс за дивите животни - нова дарителска кампания на Спасителния център
     26.10 4 русенски НПО изготвиха брошурата "Митове и факти"
     22.10 Астрономическа изложба "От Земята към Вселената"
     21.10 "Месец на Рила" продължава стремително в София с фотоизложби и артистични прояви
     20.10 „Четири лапи” предприема мисия за помощ при бедствия в Кения


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008