Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > „Четири лапи” предприема мисия за помощ при бедствия в Кения

„Четири лапи” предприема мисия за помощ при бедствия в Кения

След първоначалните мерки за спешна помощ в националните паркове Тсаво и Амбосели, „Четири лапи” предприема мащабна мисия за подпомагане при бедствия в поразената от суша Кения. Екипът е събран от Европа и Южна Африка и вече започна работа в Маралал, регион Самбуру. До момента 10,000 животни са ваксинирани срещу епидемия. Това са най-вече крави, овце и кози. Докато ветеринарната помощ продължава, екипът на „Четири лапи” прокарва водни бразди, за да облекчи критичната ситуация.

Положението в Самбуру е на ръба да ескалира. Конфликтите между местното население, нарастващият брой случаи на малария и грабежите от банди правят услията да се помогне изключително трудни. Освен това много семейства започват да мигрират заедно с добитъка си, за да се преселят до места с достъп до вода. В някои случаи това означава цяла седмица вървене пеша. Екипът на „Четири лапи” събира информация от членове на правителството и фермери и започва незабавна дейност след пристигането си в Найроби на 28 септември. Докато десетки хиляди животни вече са намерили смъртта си след обезводняване или болести, основният проблем остава недостигът на вода, както и лекарствени средства: това са критичните въпроси, които организацията „Четири лапи” трябва да разреши.

Помощни действия при тежки обстоятелства
По време на първата седмица от своята мисия, екипът на „Четири лапи” успешно ваксинира 10,000 животни – логистично предизвикателство, което може да се сравни само с работата на част от екипа по извършване на сондажи и проракване на водни бразди в пресъхналата земя. Изправени пред поредица от трудности – от недостиг на бензин до практически липсваща инфраструктура – екипът на „Четири лапи” ще продължи своите усилия да прекрати страданието на животните в Кения. Страната, която има богато животинско царство, е изправена пред непосредствена опасност от загиване в една катастрофа, която все още остава незабелязана от останалия свят. Можете да помогнете на „Четири лапи” в тази тежка мисия!

Най-тежката суша за последните 10 години затруднява сериозно работата на Мобилната ветеринарна група на "Четири лапи" и поставя на карта дългогодишните усилия на екипа на д-р Дейвид Ндире за опазване на животните в националните паркове Тсаво и Амбосели. Приютът за бебета-слончета, поддържан от партньорите на "Четири лапи" от David Sheldrick Wildlife Trust, в момента е приютил 28 животни - два пъти повече от максималния капацитет. Десетки зебри, лъвове, антилопи и дори хипопотами и крокодили са загинали и затова "Четири лапи" изработи спасителен план и спешно финансира закупуването на камион-цистерна.

Над 60 слона са станали жертва на катастрофалната суша само от края на септември. Тъй като популацията на слоновете и без това намалява поради намесата на бракониери и ниската раждаемост, положението стана тревожно. Всички животински видове са еднакво застрашени обаче - ежедневно множество животни умират защото нямат достъп до вода и заради напълно изсъхналата растителност, което не позволява намирането на алтернативни източници на храна. Порочният кръг не свършва с това - кризата достига и местното население, която увеличава бракониерството и нелегалната търговия с месо от диви животни.

"Четири лапи" изпраща подкрепления

"Четири лапи" реагира незабавно на създалата се ситуация като изпраща допълнително хора в Кения. Освен това, веднага е закупен многофункционален камион, с чиято помощ екипът на място ще може да помага на страдащите животни, като докарва вода от реките в онези части на парковете, където има нужда, за да може да предпази слоновете и другите животни от
обезводняване. В надпреварата с времето за осигуряване на вода ще бъдат прокопани и два нови кладенеца - в Итумба (лагер в източната част на Тсаво) и в близост до р. Ати. И докато безплодието е сериозен проблем в Кения през последните три години, то сегашното бедствие е причинено най-вече заради липсата на обилни дъждове през март и април.

Осигуряване на спешна помощ

Екипът на "Четири лапи" прави всичко възможно, за овладяване на ситуацията и за оказване на помощ на колкото се може повече животни. Усилията далеч ще надвишат обичайните, свързани с Мобилната ветеринарна група - нужна е спешна помощ, за да се гарантира, че фауната на Кения ще се възстанови от сушата веднага щом тя приключи. Дотогава "Четири лапи" ще засили присъствието си в региона, като ще се възползва от опита си при предишни мисии за оказване на помощ при бедствия. Подкрепете ни и ни помогнете да успеем в това начинание!

Дивите животни в Кения

Дивите животни в Африка все още стават жертва на жестоките действия на бракониери.  Най-засегнати са слоновете, които са жертва на ловци на слонова кост. Дори животните с малки не са пожалени. Ето защо, организацията David Sheldrick Wildlife Trust реши да изгради станция за отглеждане и ре-адаптация на малки слончета с цел да осигури оцеляването им в дивата природа.

AltУспехът до момента говори сам по себи си 

До момента, 14 слончета са отгледани и пуснати на свобода; някои от тях вече имат собствено потомство.

Използваният метод за връщане на животните е все така успешен. 

 

 


Стъпка по стъпка към живота на свобода

AltКогато малко слонче без майка бива открито, екипът на David Sheldrick Wildlife Trust веднага поема грижите за него и го включва в програмата. Тя се развива в три фази:

Първата фаза представлява един вид "период на прохождане" в Национален парк "Найроби", чиято площ е 120 кв. км. Всяко слонче има гледач, който е постоянно с него и изпълнява ролята на майка. Той дори спи заедно с него. Всяко животно носи мултифункционално одеяло, което го предпазва от слънцето и стимулира физическата близост.

AltВтората фаза на програмата започва, когато слончетата станат на шест седмици. Постепенно животните се събират заедно, придружени от своите гледачи. На този етап, те не само се запознават със заобикалящата ги среда и себеподобните им, но се учат да се хранят и почистват сами. През този период слончетата продължават да получават специална храна, много близка по състав до майчиното мляко.

AltСлед като периода на социализация приключи, когато слончетата са на 15 месечна възраст, те се преместват в станция в Източен национален парк "Тсаво". Това е третата фаза на програма, когато те се срещат с слонове, живеещи на свобода върху територия, голяма колкото Долна Австрия. Прекар-вайки повече време заедно, те формират стада, тъй като кантактът по между им става все по важен.

Така идва един ден, когато слончетата не се завръщат повече при своите гледачи и потеглят към свободата с новата си група.

 

Мобилна ветеринарна клиника - навременна помощ в спешни случаи

В сътрудничество с David Sheldrick Wildlife Trust, Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ финансира работата на мобилна ветеринарна клиника, действаща в района на Национален парк "Тсаво", Национален резерват "Шимбо Хилс" и Национален парк "Амбосели".

Ръководената от д-р Дейвид Ндеере клиника оказва спешна помощ на животни в нужда.

С помощта на специализиран автомобил, екипиран с модерна техника, д-р Ндеере всеки ден пътува и помага на животни с проблеми.

Особено опасни са бракониерските капани в Национален парк "Тсаво". Животните, хванати в тях получават жестоки наранявания; в резултат на това те умират от кръвозагуба или различни инфекции.

AltAlt

Д-р Ндеере и екипът му освобождават животните от капаните и помагат в спешни случаи, лекувайки нараняванията им, така че те да могат да оцелеят.

Подкрепете този проект

Моля, подкрепете работата ни в Кения.

С Ваша помощ ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да помага на животните. Всеки ден животни /най-вече млади/ попадат в бракониерските капани.

Хванатите животни и слончетата- сираци могат да бъдат включени в проекта "Връщане към дивата природа" само ако опитен ветеринарен лекар пристигне на мястото навреме.

Д-р Дейвид Ндеере и екипът му продължават да се нуждаят от лекарства и оборудване.

Подкрепете ни чрез Вашето дарение!

--> David Sheldrick Wildlife Trust

 

 

 

източник: Фондация Четири Лапи - България20.10.2009г.


Предишни събития:

     20.10 За Спасителния център и болните животни
     13.10 „Четири лапи” броят бездомните котки и кучета в Пловдив
     10.10 При огромен интерес се проведе парадът на домашния любимец в Добрич
     10.10 Детски градини в Добрич организират парад на домашния любимец
     09.10 Държавната агенция по горите започва кампания за органичаване на незаконните сечи - Подкрепете я!


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008