Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > М-Тел ЕКО Грант програма възстановява изчезнали видове и защитени територии

М-Тел ЕКО Грант програма възстановява изчезнали видове и защитени територии

Финансираната от М-Тел екологична грантова програма до момента отчита изключително високи резултати. Проектите продължават работа по дейностите си до края на годината

Изключително успешна до момента е реализацията и на петте проекта, спечелили финансиране в рамките на иновативната екологична програма М-Тел ЕКО Грант на телеком оператора. От началото на юни те работят активно в посока опазване и развиване на биоразнообразието в България. Високите им резултати, отчетени до момента, показват реален принос към опазването на българската природа и превенцията на екологични проблеми.

М-Тел оказа ключова подкрепа на гражданското общество в борбата му за защита природата на България.
Протегната от оператора ръка направи възможно да се започне възстановяване на изчезналата белошипа ветрушка в България, да се продължат иновативни мащабни акции за екологично образование на подрастващите, да се осъществи превенция върху разпространяването на генно-модифицирани организми и да се подкрепи опазването на изчезващите сухоземни костенурки, лешояди и тръноопашати потапници”, заяви Стефан Аврамов от Българска фондация Биоразбообразие, който е член на М-Тел ЕКО Грант комисията избрала участващите в програмата проекти.

Официалното посрещане на белошипите ветрушки в Спасителния център на Зелени Балкани

В края на месец юли две двойки птици от вида белошипа (степна) ветрушка, който е изчезнал от територията на България през 50-те години на миналия век, пристигнаха в страната от Германия. Със средствата, отпуснати по грантовата програма на М-Тел, организацията „Зелени балкани” успя да закупи и два модерни инкубатора, които ще помогнат за по-бързото размножаване на степната ветрушка. Поколенията на тези защитени птици ще бъдат пуснати на свобода след година.

Усмивки

В периода 5 - 9 август в защитената местност „Батлъбоаз” по крайбрежието на язовир Голям Беглик се проведе „Информационен форум”. Форумът беше част от традиционния „Беглика Фест 2009” и включваше поредица от изложби, лекции и презентации, посветени на Защитените територии в България, билките, ползването на горските ресурси, възобновяеми енергийни източници, производство и употреба на органични продукти, екологични политики и екоселища. Лектори и презентатори бяха водещи фигури в съответните области. Над 500 души, които посетиха форума, бяха информирани за смисъла от създаване и поддържане на защитени територии.

В рамките на своя проект за превенция на вредата от генно-модифицирани организми (ГМО) представители на „Обществения център за околна среда и устойчиво развитие” (ОЦОСУР) предоставиха за изследване четири проби зърно. Те бяха изследвани за наличие на ГМО в независимата лаборатория на „СЖС България” във Варна, която е единствената акредитирана в страната за извършване на анализ на диоксини и фурани в храните. За анализ бяха дадени 9 кг царевица, събрани на случаен принцип – по три от Търговищко, Шуменско и Добричко и един килограм рапица от Търговищко. Резултатите показаха наличие на ГМО в царевичното зърно от Шуменско.

Почистването на река Арда

Успешно приключи и летният природозащитен лагер под надслов „НЕ на боклуците в река Арда” в град Маджарово, Природозащитен център Източни Родопи, организиран от Българко дружество за защита на птиците (БДЗП). Лагерът събра повече от 50
участници от различна възраст и райони на страна, а голяма част от дейностите бяха свързани с почистването както на самата река, така и на териториите около нея. Участниците се включиха и в други полезни дейности като основното почистване на информационната пътека, която води до укритието за наблюдение на лешояди, монтирането на информационни табели, както и такива обозначаващи регламентирани места за изхвърляне на отпадъци, подхранването на лешояди, експедиции за проучване на водните кончета.

В началото на септември, в рамките на проект за изследване и предпазване на сухоземната костенурка, чиято численост прогресивно намалява, стартира информациона кампания сред местното население с цел опазване на вида. Сдружение „Бъдеще за нашия роден край” ще проведе серия от лекции пред роми и деца, за да опровергае битуващия мит, че костенурката е „чудотворно” лекарство за различни болести. Ще бъдат разяснени и принципните причини за унищожаването на този защитен вид, като палене на стърнища, горски пожари, изяждането на малките костенурки от диви свине, събирането на костенурки от „природолюбители” за отглеждане в домашни условия, използването им за храна.

Петте проекта спечелиха финансиране в М-Тел ЕКО Грант програмата в началото на юни след подбор от страна на специална комисия, включваща еколози и общественици. 100 000 лева е общият бюджет, който те получават от М-Тел за реализацията на различни проекти, насочени към опазване на определени растителни и животински видове, или информиране на обществеността за проблемни области на екологията. Те продължават своята дейност по проектите в следващите месеци до края на годината.

Пълна информация за М-Тел ЕКО Грант програмата и резюмета на избраните проекти могат да бъдат намерени в секция Социална отговорност на www.mtel.bg.

Корпоративни комуникации
Мобилтел ЕАД, 0882 201 221

източник: Зелени Балкани08.09.2009г.


Предишни събития:

     08.09 На 4 септември успешно приключи поредната акция на Спасителния център на Зелени Балкани
     08.09 Община Ветово започва кастрация на кучетата
     08.09 Защитена местност „Пода“ стана един от 100-те Национални туристически обекта!
     08.09 Конфискуваха мечката от хасковския зоопарк
     03.09 Международният Фотографски Конкурс на National Geographic започна!


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008