Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > Конфискуваха мечката от хасковския зоопарк

Конфискуваха мечката от хасковския зоопарк

„Четири лапи” транспортира двугодишното мече Васко до Павликени

 

Съвместна акция за изземане на мечката от зоопарка в Хасково и преместването й до Павликени организираха вчера Районната инстпекция по околната среда и водите в града и фондация „Четири лапи”. Двугодишното мече Васко беше конфискувано със заповед на министъра на околната среда и водите г-жа Нона Караджова, тъй като условията в хасковската зоологическа градина не отговарят на минималните изисквания за отглеждане на вида. Клетката на мечето беше запечатана от РИОСВ-Хасково, което се случва за първи път у нас.

 

Следим състоянието на мечето още от началото на годината – тогава козината му беше окапала и общото му състояние не беше добро, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. „Оттогава задвижихме процедурата за конфискуването му. Редовно изпращахме медикаменти за лечението на Васко и в момента се наблюдава подобрение. Въпреки това, лошите условия са дали своя отпечатък – мечето има сериозни поведенчески проблеми.”

Преди да бъде преместено, мечето Васко беше упоено от своя съименник Васил Мадолев от „Четири лапи” и натоварено в подходяща за транспорт клетка. Самото транспортиране от Хасково до Павликени беше извършено с „мечешката” линейка на „Четири лапи”, която е специално оборудвана и лицензирана за превоз на животни на дълги разстояния. В новия си дом в зоопарка в Павликени мечето ще е настанено на тройно по-голяма площ, ще има достъп до двор и течаща вода и ще съжителства с друга мечка.

Зоопаркът в Хасково е най-лошият в страната – хигиената е на много ниско ниво, а клетките са тесни и не отговарят на естествените нужди на животните, продължава Иванов. „Васко е живял на 20 кв. м., водата в басейнчето му беше зеленясала. За съжаление, подобни са условията и за останалите животни – в зоопарка има четири лъва, които живеят на по-малка площ дори и от Васко. Честно казано, не знам защо такива зоопаркове въобще съществуват и какво отношение към животните възпитават у децата. Лошата хигиена и мръсотията пък правят посещението направо опасно за здравето.”

От „Четири лапи” припомнят, че в началото на годината в зоопарка в Хасково почина по-възрастната мечка, като близо две седмици от общината отричаха това да се е случило, а самото тяло престоя в клетката повече от седмица, изложено на показ за посетителите. През м. април пък активисти от друга чужда организация откриха телата на над 40 бездомни кучета в контейнерите за смет на зоопарка. В последствие се оказа, че животните са били умъртвени незаконно от управителя д-р Стайков. При проверка на „Четири лапи” през юни пък беше разкрита незаконна кланична дейност на територията на зоопарка, която се е извършвала буквално пред очите на посетителите.

„Четири лапи” не за първи път оказва помощ на Министерство на околната среда и водите. През м. юли „мечешката” линейка транспортира лисиче от Айтос до Кнежа, а в сряда специалисти от фондацията организираха чипирането на двете мечета в зоопарка в Айтос. Благодарение на чиповете, мечетата вече ще се водят на отчет и рискът да попаднат в неподходящи ръце е нулев.

„Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят. В края на миналата година Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.

За контакти, фото и видеоматериали:
Димитър Иванов, Управител на Парк за танцуващи мечки в Белица, тел.: + 359 884 756 006, и-мейл: dimitar.ivanov@vier-pfoten.org
Явор Гечев, Ръководител отдел Маркетинг за България на фондация "Четири лапи", тел.: + 359 887 875 264, и-мейл: yavor.gechev@vier-pfoten.org

източник: Фондация Четири Лапи, 04.09.200908.09.2009г.


Предишни събития:

     03.09 Международният Фотографски Конкурс на National Geographic започна!
     03.09 2009 - Програма на киноложките изложби в България
     03.09 Консервационен статус, мониторинг и докладване по чл. 17 от Директива 92/43/EEC
     03.09 Зелени Балкани стартира Европейски проект за опазване на редки видове птици
     03.09 Екипът на Зелени Балкани регистрира едновременно четири млади царски орли, маркирани с радиопредаватели на територията на България


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008