Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > Екипът на Зелени Балкани регистрира едновременно четири млади царски орли, маркирани с радиопредаватели на територията на България

Екипът на Зелени Балкани регистрира едновременно четири млади царски орли, маркирани с радиопредаватели на територията на България

Екипът на организацията, извършващ радио-проследяване на царски орел успя да локализира местоположението на общо четири млади царски орли, маркирани с радио-предаватели. В края на месец Август, в рамките само на един ден, птиците са установени в различни територии в района около гр. Елхово. Това е първият случай, в който екипът има шанс едновременно да проследи и четирите маркирани птици.

И четирите птици са маркирани с радиопредаватели от екипа на Зелени Балкани в периода 2007 – 2009, преди да излетят от гнездата си. Едната от тях (Орел 1) е маркирана още през 2007 г. в Дервентските възвишения. До момента младият орел редовно е регистриран на територията на България, като и двете си първи зими презимува в райони, съседни на "родната" гнездова територия. Другият орел (Орел 2), маркиран в същото гнездо през 2007 г., за последно беше локализиран през есента на 2008 г., като от тогава до сега не беше получаван сигнал от предавателя на птицата. Третият орел (Орел 3) има още по-интересна история. Птицата бе маркирана в Сакар през 2008 г. и още през първата зима мигрира в Израел. През пролетта на 2009 г. скитащият орел се завърна в България и бе локализиран във вътрешността на страната, около Свети-илийските възвишения, а при последната радиотелеметрия в края на август птицата бе установена близо до границата с Турция. Четвъртият млад орел бе маркиран през юли 2009 г., като младата птица повече от месец лети уверено в района на гнездовата територия, където бе открита и при последната радиотелеметрия.

Всичко това показва, че тези маркирани птици са с добра оцеляемост и успешно са преживели първата година от живота си, която според специалистите е най-критичната за тяхното преживяване.

От друга страна, благодарение на извършваната от екипа радио-телеметрия и установяването на територии с концентрация на млади и скитащи птици, през 2009 г., Зелени Балкани откри ново гнездо на млада новосформирана двойка и локализира още една територия, заета от размножаваща се двойка царски орли. Така само за тази година екипът откри две нови размножаващи се двойки в района на Дервентските възвишения.

Понастоящем Зелени Балкани стартира проект “Консервационни дейности за целеви видове от Директивата за птиците на ЕС - белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, Ос 3 “Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”: проект № 58301–60-480, договор № 58301 – С – 008, по процедура BG161PO005/08/3/01/05.
Това ще даде възможност допълнително да бъдат маркирани с радиопредаватели и сателитни предаватели още 14 царски орли. Благодарение на това ще могат да се прилагат навременни природозащитни действия за опазването на редките орли.

За допълнителна информация: Градимир Градев – Координатор ,,консервационни дейности царски орел”, ggradev@greenbalkans.org

източник: Зелени Балкани03.09.2009г.


Предишни събития:

     02.09 271 бездомни животни кастрираха от „Четири лапи” за 3 седмици във Видин
     02.09 Освобождаване на птици в Природен парк Русенски Лом - покана
     28.08 Проект "Грижа за бездомните животни" във Видин, България
     28.08 Проект "Грижа за бездомните животни" в Костинброд: нов дом за Ласи
     28.08 Удължава се крайния срок на конкурса "Крайезерни Безумия" до 20-ти септември 2009


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008