Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > Кампания за инкриминиране на жестокостите към животни стартират от "Четири лапи"

Кампания за инкриминиране на жестокостите към животни стартират от "Четири лапи"

България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е престъпление

Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни стартират от Фондация „Четири лапи” на 09 февруари 2009. Целта й ще бъде приемане на промени в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни. В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове, както и в мрежата от заведения на Фейм кардс ще бъдат разпространени 40 000 пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни, които гражданите ще могат да изпращат до председателя на Народно събрание г-н Георги Пирински и до председателя на Комисията по правни въпроси г-н Янаки Стоилов.

Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора, твърди Дади Ейнарссон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България. „Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си. Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните. Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец.”

България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. Приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи.

По наши наблюдения Законът за защита на животните не работи, продължава Дади Ейнарссон. „Ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни, като много често компетентните органи отказват съдействие, дори и в случаи на употреба на огнестрелно оръжие. Наскоро благодарение на предаване по телевизията нашумя случаят с Евгени Андреев, който храни змиите си с живи котета и кучета. Въпреки жалбата ни до НВМС и предоставените видеоклипове с мъчения над животни, които Андреев разпространява в интернет, санкции не последваха. Не липсват и случаи, в които служители на централната или местна власт грубо нарушават Закона за защита та животните, без да има последици.”

Кампанията на „Четири лапи” ще стартира с кръгла маса с участието на организации за защита на животните и народни представители, на която ще бъде обсъден текст за общо предложение за промяна в Наказателния кодекс. Събитието ще се проведе днес от 13:00 в зала „Пловдив” на Интерпред - Световен търговски център в София.

В края на януари тази година парламентът гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират особената жестокост към животните, но предстои гласуване на второ четене към края на този месец.12.02.2009г.


Предишни събития:

     31.01 Кампания "Срещу насилието" събра над 3000 подписа само за един ден в София!
     30.01 "Четири лапи" спасява последните танцуващи мечки в Сърбия
     27.01 Над 6000 подписа в подкрепа на кампанията СРЕЩУ НАСИЛИЕТО за първите два дни
     24.01 Успешен старт за „Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление"
     24.01 Стартира национална кампания срещу жестокостта към животни “Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление”!


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008