Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > "Четири лапи" спасява последните танцуващи мечки в Сърбия

"Четири лапи" спасява последните танцуващи мечки в Сърбия

На 28.01.2009 г. фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ успешно транспортира последните три регистрирани танцуващи мечки от Сърбия в Белица. В Парка за танцуващи мечки, разположен в полите на планината Рила, само на 20 километра от Банско, животните бяха настанени в отделен сектор, който е приготвен специално за тях. След като през 2007 година в Парка бяха настанени всички регистрирани танцуващи мечки в България, от ЧЕТИРИ ЛАПИ насочиха усилията си към съседните балкански страни, където все още има мечкадари.


На 28.01 успешно приключиха няколкомесечните ни усилия да спасим последните танцуващи мечки и в Сърбия, разказва Карстен Хертвих, ръководител на Компетентен център „Мечки” към ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Имахме готовност да приемем сръбските мечки още през пролетта на миналата година, но заради политическата ситуация и бюрократични спънки успяхме да получим разрешение за износ на животните чак сега. Самото транспортиране мина изключително гладко, като имахме проблеми единствено по 11-километровата отсечка между Белица и парка, която е напълно разбита.”

В Сърбия, както и в България, мечкадарството е забранено със закон, но няма приют, в който животните да бъдат настанени. Затова сръбското правителство се обърна за помощ към ЧЕТИРИ ЛАПИ, чиито Парк за танцуващи мечки със своята площ от 120 декара е известен като най-големия приют за мечки в цяла Европа.

Новите обитатели на парка са Сейда, Милена и Наташа. Сейда е на около 7 години. Била е заловена в Черна гора, след като ловци са убили майка й. Собствениците на Сейда навремето са ходели с нея на гурбет по Адриатическото крайбрежие. Наташа е на около 10 години и е родена в зоопарк в Македония, откъдето е била купена от сегашните й собственици и обучена за танцуваща мечка. Милена е най-възрастна – между 28 и 31 години. Тя също идва от Македония, от района на Битоля, където е била заловена след като майка й е убита. Здравословното състояние на Сейда, Милена и Наташа е стабилно. Собствениците и на трите мечки са роми.

След пристигането си в парка, новите мечки бяха настанени в отделен сектор, специално приготвен за тях, разказва Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи. „За да се адаптират максимално бързо към новите условия, първоначално мечките ще бъдат пуснати на 1/3 от територията на сектора, като постепенно ще направим достъпни и другите две трети. Разработили сме хранителна програма за всяка от мечките, която отговаря на нуждите им. Постоянно ще наблюдаваме състоянието им, особено това на Милета – тя е напълно сляпа и прекалено слаба, което буди сериозна загриженост у нас. Поради напредналата й възраст и крехкото и здравословно състояние, предвижданията ни са, че на Милена й остават още няколко месеца живот. Въпреки това усилията по транспортирането й си заслужават, защото това изстрадало животно ще изкара последните дни от живота си на свобода.”


През месец май, когато животните са укрепнали и ще могат да понесат пълна упойка, от ЧЕТИРИ ЛАПИ ще организират медицински преглед, на който по традиция присъстват светила на международната и българската ветеринарна медицина.

източник: Фондация Четири Лапи30.01.2009г.


Предишни събития:

     27.01 Над 6000 подписа в подкрепа на кампанията СРЕЩУ НАСИЛИЕТО за първите два дни
     24.01 Успешен старт за „Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление"
     24.01 Стартира национална кампания срещу жестокостта към животни “Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление”!
     27.11 Седмица на екологичните филми - 1-7 декември
     27.11 Дни на предизвикателствата IV 2008


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008