Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Събития > Кампании, акции и протести > Кампания "Спрете!"

Кампания "Спрете!"

Страдащи животни по време на турне

Ура, циркът дойде в нашия град! Акробати, клоуни и фокусници забавляват млади и стари, а номерата с животни смайват публиката. За много хора лъвовете, слоновете или мечките са просто част от цирка. Само че държането на диви животни в цирковете е проява на жестокост.

В България има поне 5 цирка с диви животни, които обикалят страната. Един пътуващ цирк не може да отговори на нуждите на животните. Представленията са в различни градове, клетки трябва да се транспортират и да не заемат много място и да могат да се сглобяват и разглобяват бързо. И така животните прекарват по-голямата част от живота си във фургони, които са твърде тесни. Животните не могат свободно да тичат, да се катерят, да копаят, да се къпят или да плуват.

Теснотия, стрес и отегчение
Жирафи, лъвове или човекоподобни маймуни вегетират в малки фургони с клетки или тесни коридори. Самостоятелни животни, като тигрите, са наблъскани с други себеподобни, а силно социални животни, като слоновете, са оставени сами, завързани з вериги в продължени на часове.
В резултат се получават силни поведенчески отклонения - стереотипно поведение, агресия и апатия.Противоречиви методи за обучение

В дивата природа няма да намерите тигър, който да скача през горящ обръч или слон, който да прави челна стойка. Тези "номера" винаги са резултат на съмнителни методи на обучение и съвсем не са развлечение - както много биха искали да вярвате - в скучното ежедневие на животните. 

Безмилостен край

В края на дългото си страдание, животните, които вече са твърде стари за манежа, рядко могат да се надяват на спокоен край или нов живот. Почти няма цирк, който да може да си позволи това. И така, животните или се приспиват, или се продават и поемат в неизвестна посока.

Но дори и тези, които остават в цирка, не ги очаква по-добър живот. Те продължават живота си в клетките или тесните си ограждения и по време на представленията са представяни като атракция.

"Търсенето" на животни в цирковете като правило се покрива от "свръхпроизводството" в зоологическите градини или парковете за животни. 

Проблеми при отглеждането на диви животни

Цирковите трупи не изпълняват дори минималните стандарти за защита на животните. Обикновено няма пригодени ограждения на открито. Грубите недостатъци при отглеждането на животните са като общо правило.

 

 

 

 

Резултатите:

  • Много животни страдат от поведенчески отклонения
  • Често здравето на животните е увредено, те са лошо хранени или за тях не се полагат необходимите грижи, когато са болни. Нерядко няма квалифициран персонал или средства за лечението им.
  • Цирковите животни се транспортират от едно място на друго до 50 пъси в годината, което означава допълнителен стреси. Поради дългите пътувания, животните прекарват голяма част от живота си във фургони за транспорт.
  • Ако по време на проверки се открият нередности, много циркове просто променят местоположението си, като по този начин избягват санкциите.
  • Почти винаги властите са с вързани ръце дори когато има груби нарушения на законите за защита на животните. Това се дължи на липсата на подходящи места, като паркове, където тези животни могат да бъдат настанени. Затова те не могат да бъдат конфискувани и продължават да водят изпълнен с лишения живот.

Проблемът може да бъде решен само с пълна забрана на отглеждането на диви животни за циркови представления.

Законодателството в България

На 30-и януари 2008 г. българският парламент прие Закона за защита на животните. Той е изключително прогресивен и е пример за останалите европейски страни.
Законът забранява използването на диви животни в циркови и други представления, но до 1-ви януари 2015 г. разрешава представления с животни, които са били притежание на цирковете преди приемането на закона. Чл. 21, ал. 1 постановява: "Забранява се използването на диви бозайници и полумаймуни и маймуни от разред примати в циркове, вариетета и други увеселителни заведения." Според параграф 2 от Преходните и заключителни разпоредби животните по чл. 27, придобити и използвани преди влизането в сила на закона, могат да се отглеждат и използват до 1 януари 2015 г.

ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за цялостно прилагане на Закона за защита на животните

 


ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за:

  • Забрана на територията на ЕС за циркови представления с диви животни
  • Забрана за развъждането и заместването на диви животни в циркови представления
  • Списък на видове домашни животни, които могат да участват в представления. Строги изисквания трябва да гарантират, че им се осигуряват условия на отглеждане, подходящи за съответния вид. Циркове, които не могат да отговорят на тези изисквания, трябва да получат забрана за използване на животни 
  • Конфискацията и настаняване в подходящи условия на циркови животни, които са отглеждани при изключително лоши условия

източник: Фондация Четири Лапи11.11.2008г.


Предишни събития:

     07.11 Кампанията на BestFriends се качи на ски
     07.11 Силата в числа - Конференцията "Без Бездомни Животни"
     07.11 Кучета от войната
     07.11 Vicktory наздраве
     06.11 Успешно премина почистването на залива Ченгене скеле


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008